Historia YOGI TEA®
W roku 1969 pewien jogin zwany Yogi Bhajan przybył do Stanów Zjednoczonych i rozpoczął nauczanie jednego z systemów jogi, zwanego Kundalini Joga. Jego wykłady i kursy obejmowały nie tylko problematykę jogi i medytacji; prezentowały one także słuchaczom Ajurwedę - starożytną naukę o sposobach utrzymywania ciała, umysłu i ducha w zdrowiu, która wykorzystuje między innymi wiedzę o odżywianiu i działaniu ziół. Po zajęciach Yogi Bhajan parzył aromatyczną mieszankę przypraw i serwował ją słuchaczom swych wykładów. Wdzięczni studenci napój ten z sentymentem nazywali „herbatką jogińską” - YOGI TEA. Z czasem tę niepowtarzalną w swym smaku i aromacie herbatę zaczęto podawać w restauracjach wegetariańskich Golden Temple (Złota Świątynia), które zaczęły powstawać w USA i Europie na początku lat siedemdziesiątych. W odpowiedzi na nadzwyczaj szerokie zainteresowanie ze strony konsumentów, restauracje Golden Temple rozpoczęły pakowanie mieszanki YOGI TEA i jej sprzedaż w lokalnych sklepach ze zdrową żywnością. I to były początki kwitnącej dziś firmy YOGI TEA.
Obecnie herbaty YOGI TEA® cieszą się popularnością zarówno w Stanach Zjednoczonych, jak i w Europie.
Deklaracja czystości ekologicznej
Dostarczanie składników najwyższej jakości oraz ochrona zasobów naturalnych Ziemi to założenia stanowiące podstawę funkcjonowania firmy YOGI TEA. Zioła i przyprawy, które stosowane są do produkcji herbat YOGI TEA®, pochodzą z bardzo różnych miejsc, ale zawsze z upraw kontrolowanych pod względem ekologicznym. Wszystkie zioła i przyprawy używane w mieszankach YOGI TEA® wytwarza się pod kontrolą, tak więc produkty te są nie tylko w 100% naturalne, ale także czyste ekologicznie.
Lista składników YOGI TEA z wyszczególnieniem herbat, w których występuje dany składnik, w pliku pdf
Przygotowanie i serwowanie herbat YOGI TEA®
Ekspresowe herbaty YOGI TEA® potrzebują z reguły około 7 minutzaparzania, aby uzyskać pełen smak i aromat.
By wydobyć pełnię smaku z zielonej herbaty, należy odczekać około 5 minut po zagotowaniu wody i w takiej lekko przestudzonej wodzie zaparzać herbatę przez 2 do 3 minut.
Herbaty sypane są grubiej mielone i dlatego wymagają około 15 minut gotowania, ale to właśnie ono pozwala wydobyć z użytych składników naprawdę głęboki aromat, którym możemy cieszyć się przez kilka godzin, jeśli zdecydujemy się przechowywać większą ilość gotowej herbaty na przykład w termosie. Jeżeli przygotujemy jej jeszcze więcej, na przykład 2 - 4 litry, to możemy przetrzymywać gotowy napar - ale bez dodatków - w lodówce. Przed wstawieniem do lodówki należy napar przelać prze sitko i ostudzić. Potem wystarczy podgrzać potrzebną ilość naparu i dodać mleko, miód, cukier lub sok - według upodobania.